Slavlje odbojkaša Zakse (CEV)
Slavlje odbojkaša Zakse (CEV)

Zaksa odbranila evropski tron, Lisinac i Podraščanin ostali bez trofeja

Vreme čitanja: 3min | ned. 22.05.22. | 22:57

Šampion Poljske slavio protiv Trentina u "Stožicama" posle velike borbe u tri seta - 3:0 (25:22, 25:20,32:30)

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Ljubljane)

Prošle godine su možda napravili čudo, a sada su potvrdili da su zaista bez premca. Odbojkaši Zakse su osvojili drugu evropsku titulu u istoriji kluba i to uzastopnu. I ovog puta pobedili su istog protivnika, nekadašnjeg trostrukog evropskog šampiona - italijanski Trentino - 3:0 (25:22, 25:20, 32:30). Na žalost svih ljubitelja odbojke u Srbiji bez trofeja su ponovo ostali reprezentativci Marko Podraščanin i Srećko Lisinac... Za prvi pehar Lige šampiona u ličnoj kolekciji moraće da sačekaju neku sledeću priliku.

Izabrane vesti

Ishod meča će zavisiti od učinka u napadu Kamila Semenjuka i Lukaša Kačmareka - rekao je to u najavi susreta selektor Srbije Igor Kolaković za Mozzart Sport. Baš tako je i bilo... Semenjuk je osvojio za tri seta čak 27 poena, a u napadu je imao neverovatnih 74 odsto uspešnosti. Dobio je 35 lopti i od toga 26 pretvorio u poene. Osvojio je ukupno 27 poena i bio je nezaustavljiv od početka do kraja. Pratio ga je Kačmarek sa 13 poena, dok je treći dvocifreni bio Dejvid Smit - 10. U ekipi Trentina kapiten Kazijski je skupio 17 poena, Mikjeleto 13, a Lisinac devet.

Uhvatila je Zaksa zalet u Poljskoj i samo nastavila u istom ritmu u Sloveniji. Pre nedelju dana su slavili titulu u prvenstvu, pa su doputovali u Ljubljanu puni samopouzdanja. Ceo tim od samog početka delovao je spreman da odbrani evropski tron. Na drugoj strani se izdvojio Kazijski, jedini igrač Trentina koji je do sada osvajao trofej u Ligi šampiona, i to tri puta (2009, 2010, 2011). Donekle ga je poenterski ispratio Mikjeleto, ali ostali nisu uspeli ozbiljnije da zaprete rivalu. Zaksu je predvodio Semenjuk sa šest poena u prvom setu (napad 8-6), uz odličnu podršku Smita, Kačmareka, Šljivke... Zaksa se više puta odvojila, Trentino na krilima Kazijskog i Mikjeleta stizao, pa je u jednom trenutku na semaforu stajalo - 18:18. Bilo je neizvesno u završnici, a tas je prevagnuo na stranu Poljaka – koji su kad se sve sabere više pokazali i zasluženo poveli – 25:22.

Zanimljivo, u prvom setu nijedan igrač nije upisao poen iz bloka. Kazijski je vukao tim i u drugom setu... Dizač Sbertoli je bolje raspoređivao lopte, pa su Lisinac i Podraščanin postali daleko opasniji za protivnika. Marko je u ovom setu zabeležio i poen iz bloka i jedini je kome je u prva dva perioda to pošlo za rukom. Zaksa je u napadu igrala neverovatno, realizacija je bila prilično visoka. Semenjuk je u napadu imao učinak 9-8, Smit 2-2, Šljivka 3-2, Kačmarek 9-5... Timski su imali 67 odsto prolaza. Kod Trentina su procenti bili nešto slabiji i to je i napravilo razliku. Kad su se odlepili Poljaci na 19:15, znali su da će ta prednost teško da se dostigne... Tako je i bilo. Italijani su pokušavali, ali nisu uspeli da se dovoljno približe, pa je drugi set završen rezultatom – 25:20 za aktuelne šampione Evrope.

(CEV)(CEV)

Nije Zaksa popuštala ni u nastavku. Italijani su bili pod pritiskom, sve više su se udaljavali od mogućeg preokreta, a protivnik nije izlazio iz pete brzine. Navijači oba tima nisu prestajali da pevaju... Poljaci su svojima davali vetar u leđa i gurali ih ka pobedi, a na drugoj strani pristalice Trentina su davale sve od sebe da pomognu da se režira preokret. Završnica je bila uzbudljiva, a prvu set loptu je svojoj ekipi doneo Mikjeleto. Uspeli su da je spasu Semenjuk i drugari i da dođu do meč lopte. Neizvesnost i drama su rasli do maksimuma u narednih nekoliko minuta, dok Zaksa nije iskoristila sedmu priliku da overi pobedu i zadrži mesto na tronu.


tagovi

OK ZaksaTrentinoMarko PodraščaninSrećko LisinacKamil Semenjuk

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara